keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Havaintoja Ruåtsalaisista

1. Ruotsalaiset miehet ovat vähän gay. Kaduilla näkyy hämmästyttävän paljon solariumissa kärvennettyjä skandinaaveja joiden lärvinhoito luultavasti kestää aamuisin kauemmin kuin minulla. Tukat on suittu vimpan päälle ja vaatetuskin on melko snygg. Sellaisia kovin valtavirrastapoikkeavia "vaihtoehtotyylejä" (punkkareita, hippejä ym) näkyy tosi vähän. Ja täällä second hand- ja vintagevaatteet on tosi in.

2. Kaupasta ei saa kunnon kaljaa. Ruokakaupoissa myytävässä kaljassa on prosentteja maksimissaan 3,5 ja siiderissä 2,25. Mehua. Ja Systembolaget on auki vain kuuteen asti eli pussikaljareissut pitää oikeasti suunnitella hyvissä ajoin tai sitten pitää kämpillä olla jonkinlainen varasto.

3. Shotit maksaa paljon. Täällä ei tosiaan viinalla juhlita. Ruotsalaiset hiprakoituvat pienestä ja viinan juomista pidetään ah niin humalahakuisena. Sen sijaan ruotsalaiset juovat kymmeniä litroja kaljaa ja humaltuvat vahingossa (niin varmaan) ja päätyvät oksentamaan valtavia nielemiään nestemääriä baarien vessoihin.

4. Ruokakaupat ovat ihania. Hevi-osastot (=hedelmä-vihannes) ovat niin taivaallisen monipuolisia, samoin juusto- ja lihatiski. Sen sijaan kanaa täällä syödään ilmeisesti vähemmän. Sitä ei ole kovinkaan monimuotoisesti tarjolla. Niin ja kaupat ovat joka päivä auki klo 8-22.

5. Ruotsalaiset naiset ovat hoikkia. Tällä ilmeisesti vallitsee kauhiat ulkonäköpaineet, sillä kuntosaleilla on rivissä kymmeniä juoksumattoja tai crosstrainereita joilla ruotsalaiset miehet ja naiset käyvät hikoilemassa katsoen tv:tä samalla, toisin kuin suomalaisilla punteilla, joissa on pari "lämmittelylaitetta" joiden jälkeen mennään nostamaan rautaa tms.

6. Slottsskogenissa olisi hyvä olla koira mukana. Niin mieletön lenkkimaasto kuin täällä onkin, niin pimeän laskeuduttua on Slottsskogenissa juokseminen vähän karmivaa. Toki vastaan tulee muutama koiranulkoiluttaja mutta jos sattuu sumu yllättämään... Onneksi ainakin kaksi naapureistani juoksee lenkkiä myös, joten taidanpa pyytää jompaa kumpaa tai molempia lenkkikavereiksi.

7. Pesutupa pitää varata elektronisesti. Viereisen talon rapussa on harmaa pömpeli jonka nappuloita pitää mennä painelemaan jos mielii pyykkejään joskus pestä. Pesutupaanhan ei pääse edes sisään muulloin kun varaamanasi ajankohtana. Eli täällä ei pesutuvassa vahingossakaan tapaa uusia ihmisiä. Ja seuraava pyykkitupa kannattaa varata ainakin 5 päivää aikaisemmin kuin ennakoi puhtaiden vaatteiden loppuvan.

8. Ruotsalaiset käyttävät sanaa trevlig kuvaamaan ihan kaikkea. Samaten kaikki ihmiset ovat toisinaan myös duktiga.

9. Ruotsalaisia huvittaa suunnattomasti ajatus että Suomessa miehet ja naiset voivat olla samassa saunassa yhtäaikaa ja ALASTI vieläpä, hikoilemassa ja hakkaamassa itseään (ja toisiaan) koivunlehvillä.

10. Ruotsissa IKEAssa nälän yllättäessä on syytä muistaa jättää maksetut kamat lokeroon alakertaan. Jos erehdyt kiipeämään takasin ravintolaosastolle ostosten kanssa, joku tulee uloslähteissä kyselemään kuittia ja tarkastamaan kaikki ostokset. Ruotsalaiset itse yleensä syövät ennen shoppailua, ei niinkään sen jälkeen.

11. Ruotsalaiset fiikkaa. Täällä istutaan kahvilla niin paljon että sille on oma verbi (fika, -r,-ade, -at). Kafe latte on meikän suokkari ja henk.koht. Götiksen suokkari kahvila sijaitsee Valgatanilla jonkun talon sisäpihalla. Siellä on terassi, jolle lämmitin puhaltaa lämmintä ilmaa koko talven. Eli pakkasellakin voi fiikata ulkona näppien jäätymättä ja latten jäähtymättä.

Tiedän etten ole juurikaan koulusta kirjoitellut, mutta uskokaa tai älkää, sielläkin on tullut käytyä. Raportoin kurssistamme (ja tulevista sellaisista) tuonnempana. Nyt meikä painelee pehkuihin, jotta jaksaa huomenna metsästää silikonia ja siimaa kaupungilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti