lauantai 17. tammikuuta 2009

Eilen oli eka koulupäivä. Päähämme tungettiin valtava kasa infoa, josta sinne jäi noin 20%. Meitä uusia vaihtareita HDK:ssa (Högskolan för Design och Konst) on nyt ainakin 14, yksi on kuulemma kateissa ja kaksi ilmestyvät ensi viikolla. Taiteen koulutusohjelmassa meitä on vain kolme; kaksi keramiikassa ja minä korutaiteen osastolla. Pääopettajani mukaan olen ainoa vaihtari heidän osastollaan (joka on muuten koko koulun pienin osasto) hänen aikanaan. Ensi syksynä saavat jokun japanilaisen, eli harjoittelevat nyt minulla. Opetukseni kulkee 2. vuosikurssin korutaiteenopiskelijoiden mukana ja on pääosin på svenska, mikä on hemmetin hienoa. Pääopettaja Lena Olson ainakin puhuu varsin selkeää ruotsia. Luokkakavereita näin vilaukselta ja ehdin kätellä läpi, nimiä en muista, mutta vallan mukavia olivat :).

Päivä oli tosiaan infosta toiseen juoksemista. Meille näytettiin talon kaikki osastot ja mistä löytää opettajat tai muut tarvittavat henkilöt esim lampun vaihtamiseen. Kirjastotäti luuli minua ruotsalaiseksi, siistii. Meidät valokuvattiin ja pidettiin tietokoneiden käyttö -info. Ja sitten lopuksi kävin tosiaan juoruamassa pääopettajani kanssa på svenska. Joudun/pääsen pitämään jonkinlaisen vapaamuotoisen esityksen itsestäni, mistä tulen ja Muotsikasta ylipäätään ensi keskiviikkona. Tilaisuuden nimi on "fackfika" (HILARIOUS!), jolloin osaston kaikki opiskelijat ja opettajat kokoontuvat viikottain pitämään palaveria tulevista/ajankohtaisista asioista. Jee jee, rock rock. Jos jollakulla sattuu olemaan jotain järkeviä kuvia koulusta/töistä tai jostain Muotsikkaan liittyvästä, niin kiitos, saa laittaa tulemaan vaik sähköpostitse.

Iltapäivällä nähtiin Stinan kanssa kaupungilla, ostettiin kahvikupit, sporkit (lusikan haarukan ja veitsen yhdistelmä) ja suihkuverho ettei vessa olisi ihan pärskeissä joka suihkun jälkeen. Sitten lähdettiin metsästämään patjoja. Yksi vaihtareista vihjasi että opiskelija talojen varastoissa lojuu yleensä ylimääräisiä patjoja. Edellinen yö tuli siis vietettyä lattialla peittoon kääriytyneenä (se joka sanoo että kova alusta tekee selälle hyvää puhuu paskaa). No niinpä kysyttiin NORJALAISELTA NAAPURILTANI tietääkö hän mistä saattaisi patjoja löytyä ja tiesihän hän. Ja niinpä pöllittiin jonkun hieno ikeapatja ja stiinalle ja tulevia yövieraita ajatellen toinen rullalle menevä patja ja kannettiin ne kellarista. Ja ai että tulikin nukuttua makoisat yöunet :). Kämppäkin alkoi näyttää heti varsin kotoisalta kun oli sänky.

Illalla oli koulullamme bileet. Saatiin tosiaan päivällä koulun kulkukortit, joilla pääsee kouluun sisään mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Kuulimme että monet koulun oppilaat käyvät koululla vessassa yöllä mennessään baariin / baarista kotiin. Näpsäkkää. Oltiin Stiinan kanssa moottoriturpailtu ja koeajettu jo vähän ruotsalaista Brännviniä (Reimersholms Special Brännvin - mjukt och rent brännvin) limukan kera, joten saavuimme hippoihin noin neljä tuntia myöhässä niiden alkamisesta. Varsin hyvä ajoitus. Tutustuimme äärettömän mukavaan ja päihtyneeseen tanskalaiseen tyttöön Märthaan, jonka kotopuolessa harrastettiin vallan samankaltaisia juomatottumuksia kuin suomessakin. Tuli juteltua vaihtareiden kanssa, jopa Julianan kanssa muutama lause saksaa. Ja ex-englantilaisen Patrikin kanssa, joka on asunut olikohan kahdeksan vuotta ruotsissa vaihdettiin kieli rutsiksi heti kun kuultiin että hän ruotsia puhuu. Va rolig!
Mukavat pirskeet tosiaan. Kämpiltä löysimme itsemme klo kahdelta yöllä, oltiin niin poikki edellisestä lattialla vietetystä yöstä. Enemmän säälitti tosin Dominic, Kanadalainen vaihtarimme, joka oli tullut infipäivään suoraan lentokentältä 14 tunnin lennon jälkeen ja sinnitteli vielä bileissäkin hereillä. Aika sissi.

Tänään vietettiin aika lunkia lauantaita. Nukuttiin pitkään. Minä aamuvirkumpana lähdin seikkailulle Slottskogeniin kamerani kanssa. Se kirjaimellisesti on skutsi eikä puisto kuten olin luullut. Melko taianomainen ja valtava paikka. Kallioista ja mäkistä maastoa, kapeita ja mutkittelevia asvalttipolkuja ja eläintarha! Tämä kaupunki on siitä mukava, ettei täällä yritetä rahastaa ihmisiä. Eläintarha on osa ulkoilualuetta, kuin myös tähtiobservatorio, vanha vesitorni, frisbeegolfrata, ja ties mitä muuta tuon valtavan metsän uumenista löytyykään. Samalla seikkailulla löysin myös lähimarkettini Hemköpin. Niinpä päätimmekin tänään laittaa kunnon ruokaa ja taiteilimme kasaan Spagetti Bologneset. Havaintoina seuraavaa: ruotsalainen jauheliha on paljon pienempien reikien läpi jauhettua eli ohuempia soiroja ja samoin spagetti ohuempaa kuin Suomessa. Sen sijaan monia suomalaisiakin ruokia täältä ylläri pylläri löytyy, kuten fazerin leipiä (saattavat olla erilaisissa paketeissa, kuin suomessa, same same but different). Nyt illalla kävimme vielä kävelyllä Slottskogenissa ja löysimme pingviinejä ja pelikaaneja.

Huomenna suuntaamme (siis minä, Stiina, Iida ja Dominic) Ikeaan , jonne pääsee 15 minuutissa keskustasta bussilla numero 43. Göteborgissa on itse asiassa kaksikin Ikeaa: etelä- ja pohjoispuolella. Suuntaamme pohjoispuolen ikeaan, koska sillä on kivempi nimi ja sinne pääsee yhdellä bussilla asemalta. Nimeä en nyt muista. Ennen sitä Stiina käy katsastamassa yhden kämpän Johannebergissä ja jos hyvin käy hän pääsee muuttamaan omaan kämppäänsä jo maanantai aamuna.

Huomisen päivän missiona on hankkia ruotsalainen prepaid-liittymä ja bussi/ratikka kortti. Kertonen niistä sitten myöhemmin käytännön asioita.

Ai niin, ISÄLLE TIEDOKSI: sähköposti toimii kyllä. Sain sen jonkun sun liittymän yhteydessä enkä oman laajakaistani yhteydessä, joten laajakaistan sulkeminen ei vaikuttanut asiaan, eli sinne saa kyllä kirjoittaa.

Ja HEI ÄITI, luet tätä kuitenkin. Kuulin että pääsit jo kotiin. Parane pian.

Ja vielä kiitokset Teemulle, joka on minulle maan mainioita vinkkejä lähettänyt! Rumpanbar on varmasti ensiviikolla kokeiltava! Ja muutkin vinkit on pistetty korvan taakse :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti