sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Nu ska jag berätta lite om min skola här....

Kas niin, ihan vain ettei tulisi sellainen kuva etten koulussa kävisikään, ska jag berätta lite om min skola här....:

Ensimmäinen täällä alkanut kurssini on korutaiteen kurssi. Täällä yleensä on vain yksi kurssi menossa kerrallaan, jonka parissa pitäisi viihtyä joka päivä. Koululla voi työskennellä yötä päivää ja 7 päivää viikossa. Minulla opiskelukielenä on ainoastaan ruotsi, kaikki täällä tosin osaavat englantiakin. Design-osastolla, jossa opiskelee kymmenkunta vaihto-opiskelijaa, on kielenä englanti (joskin luennot ja tehtävänannot ovat kuulemma ruotsiksi ja kanssaopiskelijat joutuvat sitten tulkkaamaan ympäri maailmaa saapuneille vaihtareille, kahjoa).

No, takaisin siis tähän kurssiini. Aiheena on "transformation". Viime viikolla meidän piti kirjoittaa kuvaus jostain taidekorusta (n.1000 merkkiä pitkä tuo kuvaus) på svenska tietysti ja palauttaa kuvaus kuvan kera opettajalle näyttämättä opiskelukavereille. Korun sai valita vapaasti esim jostan kirjasta tai netistä ym. Opettaja oli kiva ja tarkasti kirjoitelmani ja kirjoitti sen vielä puhtaaksikin kun en ollut vielä saanut omia tunnuksia koulun koneille. Vain opettaja näki siis originaalit kuvat koruista. Sitten hän jakoi kirjoitelmat niin että kukin sai jonkun toisen kirjoittaman tekstin. Ja tämän tekstin pohjalta pitää tulkita ja rakentaa koru ikään kuin uudestaan. Harjoiteltiin jo koulussa suullisesti kuvailemaan koruja ja kaikkien mielikuvat koruista ovat ihan erilaisia. Ruotsalaisilla esim. käsitys siitä mikä on miehekästä ja mikä naisellista on jotain ihan muuta kuin minulla :) hassua ja tiedossa lienee varsin mielenkiintoinen töiden läpikäynti. Ensi viikolla palautetaan siis valmis koru ja kirjoitetaan taas kuvaus jonkun toisen tekemästä työstä. Lopuksi käydään läpi originaali kuva, kuvaus, kuvauksesta tehty työ ja siitä tehty kuvaus ja katsotaan miten korun viesti on matkalla muuttunut eri ihmisten tulkitsemana. :)

Itse sain Malinin kirjoittaman kuvauksen ja se onkin aika erikoinen, saatan lisätä sen tänne bogiin myöhemmin (unohdin sen koululle viikonlopuksi). Se ainakin mahdollistaa kokeilemisen uusilla materiaaleilla. Katsotaan millaiseksi se nyt lopulta muodostuu, torstaina pitäisi olla valmista :D

Lisäksi maanantaina alkoi luennot: konsthantverkets teori och historia. Paljon mielenkiintoisempaa kuin meidän koulun perinteinen taidehistoria. Luennoitsijalla Love Jönssonilla varsin selkeä ruotsi, joten luennosta oli hyötyäkin :) ja bongailin paljon ruotsalaisia ja muunkinmaalaisia taiteilijoita ja taidekäsityöläisiä joista en ole ikinä kuullutkaan. Jävla fint! Ja koska ruotsinkieliseen luentoon joutuu keskittymään ihan eri tavalla kuin suomenkieliseen, ei tullut luennolla pilkittyä/nukuttua pätkääkään, kuten yleensä ja kuten ruotsalaiset kanssaopiskelijat. :D Myönnettäköön, että ennen luentoa vähän puntti tutisi, että tulenko ymmärtämään yhtään mitään, mutta hjuvinhan se meni :)

Eli opetus on hjuvaa ja erilaista, ihan mitä hainkin. Tekniikkakurssejakin on tiedossa: emalointia, valukurssi jolla käydään läpi kaikki valumenetelmät ja elektroformauskurssi ja kurssi jolla käytetään korun materiaalina ainoastaan puuta. Ja keväällä on parin viikon mittainen "oma projekti- kurssi", jolla saa tehdä ihan mitä itse haluaa ja lopullisista töistä on sitten näyttely keväällä yhdessä keramiikan ja tekstiilitaiteen opiskelijoiden kanssa :)

Että semmottista tällä erää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti