keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Hulabaloo

Kas niin, taas on kymmenen päivää vierähtänyt. Viimesyksyiset päänsäryt ovat palanneet, joten bloggaaminen ja ylipäätään tietokoneella istuskelu on jäänyt vähän vähemmälle. Naapurini lupasia etsiä josko löytyisi urheiluhierojaopiskelijoiden harjoittelupaikka, josta saisi edullisesti apua niskaongelmiin. Niin, päänsäryt eivät siis aina liity krapulaan ;D.

Koulussa tapahtunutta:

Viime viikolla ilmoittauduin jollekin "kouluretkelle" ykkösluokkalaisten kanssa, tietämättä minne sen oikeastaan oli määrä suuntautua. Joku mainitsi sanan materiaalikirjasto. No, keskiviikkoaamuna saavuin kouluun yhdeksältä jänskättäen että minnekähän sitä mennään. Puolisen tuntia kestäneen ratikkamatkan jälkeen saavuttiin materiaalikirjastoon.

Råvaran eli ns. materiaalikirjaston on perustanut pari HDK:sta valmistunutta heppua (teollinenmuotoilija ja tekstiilitaiteilija) yhteistyössä muiden alojen asiantuntijoiden kanssa (tsekatkaa historiikki, löytynee kotisivuilta). He ovat koonneet huisin materiaalikirjaston, joka käsittää mitä huimempia innovaatioita eri materiaaleista. Kirjastossa on näytteet materiaaleista ja niitä valmistavien yritysten yhteystiedot. Tsekatkaa itse osoitteesta http://www.ravara.se/. Hienointa oli kuitenkin päästä itse käymään siellä ja hiplailemaan mitä eriskummallisempia materiaaleja. Oli käsiteltyä kalan nahkaa, jota voi käyttää kuin minkä tahansa eläimen nahkaa, puuviilua joka on pehmeää kuin nahka, erilaisia kuvioituja laseja, pehmeitä magneetteja, millintarkasti fotoetsattua terästä, omituisia muoveja, höyhenen kevyitä mutta panavannäköisiä alumiinitiilielementtejä, 3d tulostettua saumatonta muovirenkulaverkkoa, kaikkea mahdollista. Meille paikkaa esitteli Anders Breitholtz, HDK:sta valmistunut teollinen muotoilija. Huisin innostava ja tuleville muotoilijoille neuvoja jakeleva kaveri :D. Itse paikka oli korkealla Götaforssin yläjuoksulla. Kirjaston lattiassa oli ikkunallinen aukko, josta näki kuinka koski virtaa rakennuksen alta :D.


Perjantaina tosiaan päättyi ensimmäinen korukurssini. Oli jänskää nähdä kuinka kuvauksista tulkatut korut olivat muuttaneet muotoaan matkalla. Heh, jäin tässä justiin etsiskelemään sitä alkuperäistä kuvaustani, mutta koulun seinällähän se möllöttää. Korut tosiaan ovat näytillä koulun käytävällä aina joka kurssin jälkeen. No, ehken sitten kirjoitakaan sitä tähän.

Korustani tuli todella runsas ja sanoisimpa jopa överi, ei siis välttämättä ihan mieleeni. No sellaiseksi olin sen kuvitellut. Ja Malinin valitsema akuperäinen kuva olikin totaalisen minimalistinen :D. Vaikkei koru edustakaan muotoilijan urani huippua, sain siitä uuden tekniikan työstettäväkseni ja olen siitä aika innoissani.


Maanantaina alkoi Lennart Wintermyrin (Tukholmalainen korutaiteilija) kaksipäiväinen elektroformauskurssi. Täällä ei valitettavasti voi elektroformata kuin kuparia. Kokeilimme elektroformata eri materiaalien päälle. Nyt kun nähtiin miten se tapahtuu, voidaan jatkaa omalla ajalla kokeiluja. Ainoa huono puoli tekniikassa on että siinä tarvittava hopealakka maksaa jotakuinkin 70 kruunua grammalta (auts). Ensimmäinen kokeiluni ei mennyt ihan putkeen, jäi liian ohueksi, mutta toinen onnistui ja saas nähdä mitä siitä vielä syntyy. Ja tässä vaiheessa teillä ei ole varmaan hajuakaan mistä puhun :D


Tänään sain vihdoinkin selvitettyä miten koulun tulostussysteemi pelittää, ei oo turhan helpoksi tehty. Ruotsalaiset tuntuvat pitävän siitä että yksinkertaiset asiat monimutkaistetaan mahdollisimman hankaliksi, phuh. Mutta nyt tiedän miten kaikki wörkkii, JEE!

Ja sitten viihteelle:

Viime viikolla olin tosiaan ruotsalaisella joogatunnilla kahden naapurini kera. Naapurini Mikael oli antanut meille (mulle ja Nooralle)kortit, jolila voimme ilmaiseksi kokeilla salia kolme kertaa :D ja sieltähän löytyy jumppaa joka lähtöön. Huomenna mennään Matthiaksen ja Mikaelin kanssa samaiselle salille kuntonyrkkeilemään :D. Uimahallissakin kävin viimeviikolla. Torstai-iltaisin on Frölundan hallissa aikuisten ilta, jolloin siellä ei ole kiljuvia penskoja (harmi, sillä kaikkihan tietävät kuinka rakastan lapsia :D). En tiedä johtuiko aikuistenillasta vai mistä että uimahalli oli todella hämärä ja ainoat valot olivat altaan pohjassa. Sujui se pulikointi tunnelmavalaistuksessakin :D. Saunakin oli melko eksoottinen kokemus: hämärän hallin vastakohtana sauna oli kirkkaasti valaistu eikä kiukaalle heitetty itse vettä vaan automaatti suihkautti kiukaalle vähän vettä aika ajoin, niin että se juuri ja juuri vähän pihahti. Täällä ei siis ainakaan löylyillä heitetä ketään saunasta ulos.

Perjantai-iltana oli tarkoitus ottaa ihan rennosti taidenäyttelyssä käynnin jälkeen (Konst halle) ja piirustella rauhassa kotona. Sitten tuli Rosalta viesti että miten olis parit Andralångatanilla. Nappasin naapurin ja Stiinan mukaan ja menoks. Kotiin selviydyttiin jo kolmelta.

Lauantaina lähdin kirpparille Frankan kanssa. Luokkakaverini Caroline oli suositellut minulle tätä paikkaa ja hehkuttanut että se on ehdottomasti kaupungin paras kirpputori. Olin kirjoittanut ohjeet paikan löytämiseksi ylös karttani reunaan (kartta ei riittänyt) ja ei muuta kuin seikkailemaan ratikalla ja bussilla. Tässä kaupungissa julkinen liikenne kyllä pelaa niin ihanan mainiosti. Carolinen ohjeilla kirppari löytyikin helposti. Sen nimi on Erikshjälpen ja sekin sijaitee Frölundan suunnilla (siellä missä uimahalli siis on) keskellä teollisuusaluetta. Ja kyllä olikin maan mainio kirpputori! Halpa kuin mikä ja sieltä löytyy kaikkea, snyggoista vaatteista aina retrokamoihin, huonekaluihin ja kirjoihin asti. Niin menossa sinne toistekin. Mukaan tarttui yksi ruotsinkielinen kirja, punainen vanha emalikannu, lankaa ja kudontapuikot.

Lauantai-illaksi olin kutsunut Stiinan kylään Masthuggettiin. Istuskelin keittiössä hörppimässä kahvia ja odottelemassa Stiinaa kun seuraan liittyivät Matthias ja Mikael. Ja niinhän siinä sitten kävi että nelistään juotiin saksalaisia hunajasnapseja ja ruotsalaista olutta ja puhuttiin paskaa (=snacka skit) koko ilta på svenska tietysti. Matthiaksen väsähdettyä katsottiin vielä Stinden ja Mikaelin kanssa kahjo leffa (Pineapple express) yömyöhään. Vallan mukava ilta siis. Sunnuntainakin oli leffailta.

Perjantaina on koulun hipat Kontikissa viidakkoteemalla ja ensi lauantaina on mulla tupaantuliaiset (inflytningsfest), tulossa on keramiikanosastolta porukkaa, designpuolen vaihtareita, Stiina ja kaikki naapurini tietysti :D. Hauskaa piisaa. Ensi viikolla alkaa valukurssi, joten aion olla silloin taas ihan ihmisiksi ja asua päivät koululla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti