keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Phuhuh!

Nyt on näyttely ohi, tai avajaiset ainakin :). Siksi ei ole tullut viime aikoina kirjoiteltua. Koulussa on tullut oltua joka päivä viikonloput mukaan lukien. Niin, kiirettä ei ehkä lievittänyt Amsterdamin matka tuossa välissä mutta sieltähän takertui mukaan vain lisää inspiraatiota. Ja koska tämä blogi rajoittuu vain Västra Götalandiaan jätämme tarinoinnin tulppaanien ja kannabiksen luvatusta maasta toiseen aikaan ja paikkaan.

Näyttelyn avajaiset olivat siis maanantaina Göteborgin kaupungin kirjastossa. Sitä edelsi kolmen päivän näyttelykurssi (utställningskurs), jolla teimme 1:20 ja 1:25 kokoiset pienoismallit näyttelytilasta ja kaikkien töistä ja jaoimme tehtävät ja näyttelyn vahtivuorot. Näytteillähän oli siis keramiikka-, tekstiili- ja korutaiteenosastojen 2. vuosikurssilaisten omat projektit, yhteensä 17 kipaletta. Itse olin vielä näyttelyn pystytys ryhmässä joten maanantaista tuli piiiitkä päivä. Mutta avajaiset menivät mukavasti, paljon kavereita ilmestyi paikalle. Ja koska pitihän moista nyt juhlistaa niin olin ostanut suomalaiseen tapaan pienen pullon Koskenkorvaa. Jostain kumman syystä maanatai juhlat eivät innostaneet suurta populaatiota joten juhlijoita oli sitten minä Marco ja Matthi.

Näyttelyn pystystystä...


Niklaksen työ sai todellisen fanin!
Lähikuva (otettu jo pajalla painovaiheessa) patternista jonka suunnittelin.
Kasa rintaneuloja jotka ompelin projektiin. Vedin ne tosin pois näyttelystä viime hetkellä, eivät vaan sopineet..
Esille pano: kolme kangasta ja hopeasydän pyykkinarulla (yep, edelleen fiksaatio pyykkinaruihin, luulisi yhden pyykkinarukorun riittäneen ;))
Lähikuva hopeasydämestäni. Tein sen siis jo valukurssilla ja nyt fiksasin kaulakoruksi. Tämä valu itseasiassa "epäonnistui", siksi siinä on muutama reikä, mutta minusta siitä tuli kaikista kolmesta hienoin. Ja uniikki.
Parhaat kamut saivat sydämeni ;)

Eilen olikin sitten ansaittu lepopäivä (vaikka tiistai olikin). En uhrannut ajatustakaan kouluasioille. Söin aamupalaa ulkona auringon paisteessa kalliolla talomme takana josta näkee koko kaupungin yli. Hinauduimme kaupungille kahville ja Skansen Kronanille nurmikolle päikkäreille. Iho punoitti uhkaavasti ja muistutti lähestyvästä kesästä. Härligt!

Tänään en kyllä hyvistä aikomuksistakaan huolimatta saanut mitään järkevää aikaiseksi. Koululla suunnittelin jatkoa emaliprojektille mutta en päässyt puusta pitkälle. Kävin kirjoittamassa Loven (lausutaan siis `Luuuuvve´) kurssin palautteen ja pahoittelemassa esseen viivästystä. Ja ennen näyttelyn vahtivuoroani päätin kipaista Röhska museettiin katsomaan näyttelyä. Koko kevät on pitänyt siellä käydä (no olin siellä kerran workshopissa mutta en katsomassa itse näyttelyä), niin nyt sitten tein edes sen. Kenties kirjoitan jopa puuttuvan esseeni siitä. Röhskahan on siis koulumme viereinen rakennus ja taidekäsityön museo, ja sisäänpääsy minulle on ilmainen, joten luulisi että siellä tulisi asuttua melkein. Ehkä tämän jälkeen tuleekin, siellä oli vaikka mitä! Hulvattominta oli kyllä kymmenen metrin pöytä täynnä erilaisia sitruspuristimia! Kuka enää jaksaa suunnitella uutta kun olemassa on jo niin monta?! Siistiä oli myös nähdä töitä joista kuulee vain luennoilla. Esim. Agneta Flockin "Att nudda en djungel" (1969) kuuluu Röhskan kokoelmiin ja minä näin sen! Livenä! Otin kuvankin :D Siellä oli myös video Vivienne Westwoodin 2008 syksyn muotinäytöksestä ja Andy Warhollin suunnittelema mekko! Ja tietty löytyi Wirkkalaa ja pari muuta suomen helmeä. Alakerrassa on näytteillä Maud Fredin Fredholmin tekstiilejä ja niistä tehtyjä vaatteita 50- 60 ja 70-luvulta! Jos joku fanittaa Marimekkoa (kuten minä) niin pitänee varmasti Fredholmista myös.

Sitruspuristimien mahtava kokoelma! En taida koskaan vaivautua itse moista uudelleen muotoilemaan.
Agneta Flockin "Att nudda en djungel" (1969) esiintyy kaikissa taidekäsityötä käsittelevissä kirjoissa ja luennoilla! Ja siinä se nyt oli! Woooooow.

Katselin juuri myös innoissani Röhskan tulevia näyttelyitä netistä:

30 maj - 16 augustiEXAMENSARBETEN I DESIGN OCH KONSTHANTVERK
Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) och Steneby HDK. Eli meiän koulun valmistuvien lopputyöt (ovat näytteillä kahdessa muussakin paikassa, en nyt muista missä)

2 juni – 31 januari 2010Finlands modedrottning - VUOKKO Ja tulossa on siis kappale kotimaata Vuokko Eskolin-Nurmesniemen vaatteiden muodossa!

Nyt kaikki joukolla Göteborgiin!

Noniin, palataanpa ruotuun. Röhskasta suuntasin siis kirjastolle koska kello 3 alkoi minun vahtivuoroni. Tulipa rupateltua mukavia på svenska muutaman näyttelyvieraan kanssa ja tehtyä ajan kuluksi työsuunnitelmaa tuleville viikoille ettei kaikki päivät mene ihan harakoille. Eräs unkarilainen mies kertoi opiskelleensa myös HDKssa korutaidetta ja näytti kuvia töistään ja kehoitti minua pikimmiten perustamaan nettisivut :). Niin, olisihan se jo aika! Keskeneräisten projektien lista on yllättävän pitkä ja minulla on 2 viikkoa aikaa kasata kirja jossa käyn läpi ja analysoin kaikki käymäni kurssit, niillä tehdyt työt, valokuvineen päivineen. Opettajani sanoi että kirjoita englanniksi niin voin sitten palauttaa sen myös Lahden kouluun. Eiköhän se kelpaa juu raportista englanninkielisenäkin.
Täällä näyttää ja tuoksuu jo ihan kesältä. No jos viimekesää muistelee niin lämpötilatkin olivat tätä luokkaa. Nyt vaan tekemään aikataulua niin pysyy joku roti kouluhommissa. Koto-Suomeen palaan luultavimmin heti Juhannuksen jälkeen. Ajattelin että kerrankin on mahdollista nähdä erilainen Juhannus; svensk midsommar. Sori Kalkkinen City.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti